26.7.2013

Tymäkän valkosipulinen kaalisalaatti & koiranhoitajan palkkio

Meillä on ollut täällä minikommuunissa nyt pari päivää sellainen hulabaloo, ettei kirjoittamisesta ole meinannut tulla mitään. Eläimiä juossut jaloissa ja kavereita piipahtanut läheltä ja Savosta.

Vanhemmat siis karkasivat pariksi päiväksi kylpemään Tallinnaan ja usuttivat mut hoitamaan meidän pörröistä Luca-koiraa.

Ilomielinhän mä suostuin, kunhan tuliaiset on riittävän hyvät. Pyysin vaan kylläkin virolaista sinappia. Ja sinappia sain! Ihan virolaisena ja ylläribonuksena myös venäläisenä.


Keltaisessa tuubissa tymäkkää virolaista Sinep-sinappia ja valkoisen ja punaisen sävyisessä erikoisen mautonta, mutta etikkaista venäläistä sinappia. Ikävä kyllä venäjän opiskeluni tyssäsivät ammattikorkean ensimmäiseen kuukauteen, joten en osaa nimestä sanoa mitään.

Sinepistä tykkään, varsinkin koska se on ihan ihan vähän liian vahvaa omaan sietokykyyn. Mutta maku Sinepissä on huomattavasti parempi kuin suomalaissa serkuissaan. Sopi tosi hyvin tarjolla olleille chorizo-makkaroille. Ja ennen kuin liikoja luulette, niin ei, ei meidän opiskelijabudjetilla menty kauppahalliin ostamaan oikeaa chorizomakkaraa, vaan ihan vaan Kantsun Prismasta löydettyä, ilmeisesti chorizotyyppisillä mausteilla maustettua Wilhelmin kyrsää. Oli kuitenkin ihan maukasta ja lihaisan oloista. Ja juuri tuo Sinep maistui erityisen hyvältä.

Venäläinen versio oli taas tosiaan erikoisen mitäänsanomattoman makuista, mitä nyt jouluisat mausteet meinasit saada mut hoilaamaan Jouluyö, juhlayö. Ihan kuin olisin kanelin maistanut? No, etikkaa ainakin oli yli omien tarpeiden. Kuitenkin ihan mukiin menevää.

Kaupasta lähti mukaan makkaroiden lisäksi Rajamäen valkosipuliväkiviinietikkaa. Piti ottaa ihan vaan punaviinietikkaa, mutta kun näin sanan "valkosipuli" en voinut vastustaa. Pullon kyljessä oli vielä inspiroiva ohje, joka ei millään lailla kuitenkaan liity tähän kaalisalaattiin, jonka loppupeleissä tein.

Asunto oli kerrankin aivan tyhjä (nukkuvaa pupua lukuunottamatta), että ei muuta kuin salaattitarvikkeet kulhoon, kulho sohvalle ja tietsikalta kokkiohjelma käyntiin!
Katselin siis kokkaillessa TV5:n Ruokamatkalla: Nyt grillataan -ohjelmaa, jossa oli kaikenlisäksi vieraina Aamulypsyn Juha Perälä ja Anni Hautala. Ne on mun lempparit. Tai siis kakkos- ja kolmoslempparit, heti Jaajon jälkeen.
Mikään ei ole hauskempaa kuin kokkailla samalla kun muut kokkaa!

Raaka-aineet

Kaunis varhaiskaali

Tymäkän valkosipulinen kaalisalaatti

Puolikas varhaiskaali
kolme pientä kesäporkkanaa
0,5 dl Rajamäen valkosipulista väkiviinaetikkaa
pari tippaa tabascoa
1 tl sokeria
suolaa ja pippuria

Varhaiskaalin leikkelin suikaleiksi ja porkkanoista tuli käyhän naisen julienne.
Kaadoin vihannesten päälle etikan, tabascoa sekä mausteet, ja sekoitin sormin.
Annoin hengailla rennosti jääkaapissa noin tunnin. 

Olipa vahvaa ja herkullista!
Sopii varmasti myös grillattavien lihojen tai kalan kaveriksi. 


Lopputulos

You are welcome!

Ainiin, meidän koira on mukana raw food -liikkeessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti